Annons:
Etikettfjäderfä
Läst 8564 ggr
Gittan
4/8/13, 8:36 PM

Bankivahöns

Vid den orientaliska djungeln i Asiens skog är bottenskiktet fyllt av otroligt färggranna och praktfulla fåglar med sina vackra fjäderskrudar.

Bankivahöns

Där ser vi plötsligt en underlig fågel som spankulerar fram genom undervegetationen med stela avmätta steg. Fågelns fjäderdräkt är gulbeige och svagt strimmig. Skuldrorna och stjärtfjädrarna, som är så långa att de nästan släpar i marken, är gröna eller blågrå. De glänser som den blankaste metall. Runt ögonen lyser röd hud. Huvudet kröns av en precis lika röd, taggig och köttig kam, som inget annat djur kan uppvisa. Den lysande röda är de två flikar som hänger från hakan. Det understryker verkligen det speciella utseendet.

Vår berättelse handlar om en fågel som skapades i en miljö som finns i Sydostasiens fuktiga och heta djungler. Utbredningsområdet är från norra Indien till Java och Indokina. Ska jag vara riktigt ärlig så håller fågeln oftast inte till i själva djungeln utan i skogsområdena bredvid som inte är alltför täta och som har många gläntor. Det finns också oftast närhet till åkrar och risodlingar.

Fåglarna lever i dessa områden i så kallade samhällen och ett samhälle kan vara så stort som upp till ett femtitalet fåglar. Samhället består av båda könen.

Vad händer då under ett vanligt dygn i samhället? Kort före gryningen låter tupparna höra sina höga rop uppe i träden. De burrar upp sig, skakar fjädrarna och hoppar fram och tillbaka på sina sovgrenar. Till slut kommer de fram i solen och flaxar ner till marken. Om allt är lugnt är de där hela dagen. På morgonen och sent på eftermiddagen kan vi se att fåglarna är som mest aktiva. De trippar runt på marken och letar efter frön, insekter, frukter och ätbara växtdelar. De kan krafsa i marken och plocka upp insekter. På natten är de i träden som är deras sovplatser. Oftast står de på grenar högt upp och så nära stammen som möjligt. På dagtid är träden tillflyktsplats om rovdjuren kommer för nära.

Tupp

Parningstiden är vanligtvis under mars till april. Då ockuperar tupparna var sitt revir som de markerar med sitt galande och försvarar utan pardon mot granntupparna. Det kan uppstå flera tuppfäktningar - tupparna ryker ihop med spretande fjädrar och försöker skada varandra med de kraftiga sporrarna. De starkaste tupparna fixar sedan var sitt litet harem i sina revirer med tre till fem honor. Vid själva parningen utför tuppen en dans. Han vrider sig på sådant sätt att hönan kan se hela hans vackra fjäderdräkt.

Ja nu har jag berättat lite kort om denna vackra fågel, som tillhör familjen fasaner. Varför har jag då det? Ja vi kan säga så här. Känner du igen fågeln? Det är den mest välkända och mest utbredda fågelarten i världen. Den upptäder i princip över hela jorden. Den finns till och med på de mest avsides liggande bondgårdar här hemma i Sverige. Visst - fjäderdräktens färger och storlek kan ha blivit förändrad.

När man talar om tamhöns bör man sända en tanke till Bankivahönsen, de röda djungelhönsen - tamhönsens anfäder.

Foton: Lip Kee Yap This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license. Källa: Svenska Wikipedia 8 april 2013

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
[randi]1
5/17/13, 9:55 AM
#2

Vilken trevlig morgonläsning😃

[JeanetteK]
5/21/13, 9:06 AM
#3

Dom är verkligen fina! Tack för spännande läsning.

medde
5/21/13, 1:25 PM
#4

Superläcker artikel och intressant att få läsa och lära sig om en sort man visst inget om..

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

UllaE
7/18/13, 11:48 AM
#5

Det här har jag missat helt. Gud vad bra skrivet och vilken härlig fågel.

Upp till toppen
Annons: