Nötkreatur

Abondance

2012-12-18 01:20 #0 av: Kjelle

Abondance kommer från de höga dalarna i Haute-Savoie, som ligger i de franska alperna nära gränsen till Schweiz.

Abondance

Det var munkar från St. Maurice's Abbey som avlade fram rasen. Det var någon gång under 1100-talet. Från början hette rasen chablaisienne.

Rasen kan motstå extrema variationer i temperatur. Den lever länge med bra fertilitet och köttet och mjölken är av fin kvalitet. Genomsnittlig mjölkproduktion är 5 700 kg per mjölkperiod. I Frankrike finns det uppåt 150000 abondancekor. Numera finns de också i Nordamerika, Irak och i Afrika.

Mjölken har hög fett- och proteinhalt med god balans mellan dem. Mjölken används i första hand att göra AOC-märkta ostar som till exempel Abondance och Beaufort.

Abondance är gyllenbruna med vitt på huvudet, utom runt ögonen, buken och längst ned på benen. Deras vikt är 580-680 kilo så de kan sägas vara medelstora. Mankhöjden är på 1,3 meter.



Foto. fr:Utilisateur:²°¹°°
Källa: Svenska Wikipedia 18 december 2012


Anmäl
2013-02-05 20:45 #1 av: Leffe

Ser ut att vara en fin ras

Anmäl
2013-02-06 07:53 #2 av: [JeanetteK]

Verkligen jättefina!

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2013-02-06 13:52 #3 av: medde

En riktigt vacker ras att se på.  Intresannt läsningSkrattande

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ 



Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.