Annons:
Etikettnötkreatur
Läst 15295 ggr
Rita-S
2011-09-15 11:19

Mastit - Juverinflammation

För en mjölkbonde är mastit, juverinflammationen, en ständigt återkommande mardröm. Under ett år kan man räkna med att runt 60% av kossorna i en besättning drabbas av mastit i någon form, och detta blir självklart till hinder för mjölkproduktionen. Även köttbönder påverkas av mastit vare sig man har kossa, hästar, får, getter eller grisar då detta självklart påverkar ungarna som diar.

Dock finns där en hel del åtgärder att vidta för att undvika mastiten. I främsta hand förorsakas mastit av bakterier som kommer upp i mjölk-körteln även om mastit framkommer av många andra anledningar med, och direkt när man inleder mjölkprocessen och direkt efter är spenen öppen och det är lättare för bakterier att ta sig upp i spenen. Detta gäller både vid mjölkning eller naturlig di-givning.

När ett juver berörs av något varmt och fuktigt, stimulerar det honans kropp att släppa ner mjölken som hålls så nära kroppen som möjligt och uppe i buken, och stimulerar även spenen att öppna sig så mjölken lättare kommer ut. När vi mjölkar stimuleras kossan vid att vi tvättar juveret med en varm fuktad trasa. Vi gör detta både för renhåll och för att stimulera mjölken att komma lättare.

Det är vid denna punkt infektionsrisken är som störst. Så fort vi slutar mjölka eller ungen har slutat tutta är det störst chans för denna form av infektion. Det tar en liten tid innan spenen drar sig i hop igen.
Renhåll är altså det viktigaste vapen för att motverka mastit. Nogrann rengörning av juver före mjölkningen samt nogrannt renhåll av mjölkutrustning och klutar som används är ett viktig tilltak.

Skulle kossan ändå få mastit är det behandling som gäller. Lindrig mastit kan oftast behandlas snabbt utan för stor störning i mjölkproduktionen, men mastit-mjölk skall inte läggas på tanken. Ungarna undviker även att dricka mjölken av instinkt.
Många huskurer används ofta, som att packa in spenen och juveret i kaffesump, teblad, groblad eller smörja med god gammaldags grönsåpa eller honung. Det sista är inte så verksamt om djuret har unge vid foten… Cool

Vid akut mastit blir det ofta att använda antibiotika, i första hand med injektion direkt upp i spenen, eller vid intramuskulära injektioner. Detta medför att all mjölk från kossan får slås ut, och man har en karens efter avslutat behandling. Detta är kostsamt för bonden då han både förlorar mjölk och får bekosta behandling. Dess mer mastit, dess mer förlust av pengar.

Ofta kan ett djur ha mastit utan att visa mycket tecken på sjukdom, men vid riktig svår mastit får dom som vid all annan infektion feber, nedsatt allmän tillstand, blir trötta och hängiga och äter dåligt.

Nogrannt renhåll av fjös och stall är absolut viktig för att motverka mastit, och även att ha en ren bädd för djuren när dom står uppstallat. sanering minst en gång om året är att rekomendera, men forsök är gjort i Norge på att sanera fjös tidlig vår så fort frysgraderna släpper och djuren kan få vara ute dagtiden i en hage, nån gång mitt på sommarn samt sent på hösten innan frysgrader kommer. Det är för tidligt att säga om detta har gett utslag på mastit i besättningarna men så långt ser det positivt ut. Det forskas även på att få fram desinfektionspulver som kan spridas på golvet medans besättningen finns på plats.

Arbetet att motverka mastit är altså något man får arbeta med varje dag, samt vissa perioder om året. Ändå är det till bondens fördel att göra denna insatsen då frånvaro av mastit ger mer pengar, mer tillväxt till ungarna då dom får rikligt med kvalitetsmjölk, mindre utgifter på veterinärkostnader, samt kvaliteten på den mjölk som levereras mejerierna håller mått.

Foto, kor vid vatten: Kennel Hazelhouse

Foto, Tacka med 2 lamm: Theo99

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Annons:
Gittan
2011-09-16 07:30
#1

Jag vet att går det för långt kan det bli jobbigt både för människa och djur samt dra ut på tiden.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Upp till toppen
Annons: