Annons:
Etikettersjukdomhälsa
Läst 8521 ggr
Rita-S
2011-08-19 09:27

Brucellos, Maltafeber, Utlandsfeber.

Denna bakteriella sjukdom är en numera inte så vanlig sjukdom, men den är viktig att komma i håg då den kan föras mellan djur och människa. Smittan kommer i dessa dagar från utlandet till Sverige med turister.

Vi har inte längre någon inhemsk art av brucella-bakterien, men smittan kommer varje år till Sverige med folk som åker till utlandet. Smittan kan man få med sig från djur man träffar på, Katter. hundar, kossor, hästar och så vidare, och följer med in i landet denna vägen.

För djuren är kastning, altså abort, ett viktig symptom på smittan. När djuren drabbas av smitta kan dom antingen insjukna själva eller bara kasta sina foster om dom är dräktiga utan andra övriga symptom, alternativt en kombination. Detta blir då omtalat som smittsam kastning, smittsam abort, och sprider sig genom besättningen rätt snabbt om man inte vidtar åtgärder. Smittsam kastning förorsakas dock av fler bakterier än bara brucella-bakterien.

Om djuret sen insjuknar själv är det ofta med långdragna feberperioder, muskelvärk och trötthet. Huvudvärk oftast, tyvärr kan inte djuren berätta om denna. Ofta kan det även leda till feberskakningar eller feberkramper. Om det inte behandlas kan detta dra ut på många månader, och kan leda till led/skelettinfektioner, hjärtmuskelinfektion, hjärnehinneinflamation. Det är dock låg dödlighet av själva febern, ungefär 2% dör av själva bakterien.

Det är lätt att upptäcka om det är brucella-bakterier vid misstanke om smittan, då man kan ta blod-, benmargs- eller urinprov och odla bakterien, och den är känslig för många sorters antibiotika. Veterinär måste dock vara nogrann att informera om brucella-mistanken så det kan märkas noggrant i laboratorie.

Djuren smittas vid direkt kontakt med varann eller människa utsatt för smittan, människan kan smittas vid direkt kontakt, eller konsumtion av opastöriserade mjölkprodukter, eller även via laboratoriesmitta. Därav viktigt att veterinär skall vara noggrann vid märkning av provtagningar. Inkubationstiden kan vara mycket varierande, från någon vecka till många månader, men det vanligaste är att man insjuknar inom en månad efter smitta.

Vid simpla åtgärder är det dock lätt att hålla smittan borta från djuren, och sista rapporterade brucella-attack i någon svensk besättning var 1957. I och med att pastörisering blev införd i mjölkproduktionen, samt regelbunden renhåll av fjös och stall blev det svårt för bakterien att fröjdas och dom regelbundna steriliseringar av mjölkbilar tillsammans med noggrann renlighet på mejerierna medförde att dom naturliga smittspridnings-vägarna blev brutna. I dessa dagar är folk noggrannare med att tvätta händer och byta kläder om man varit i fjös med någon sjukdom, och vid att vi fortsätter med detta förhindras smittspridning även av sjukdomar inte anmälnings- eller karanten-pliktiga.

Brucellos är enligt smittskyddsverket en anmälningspliktig sjukdom, och man måste rapportera detta till distriktsveterinär om man mistänker fall av brucellos. Mistänker man smitta på människa skall smittskyddsläkarn i länstinget informeras. Som tidigare nämt är det inte längre en vanlig sjukdom, och den förs inn från utlandet med turister som utsatts för smittan i utlandet.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Annons:
medde
2011-09-29 09:25
#1

Har missat den här totalt. Vilket är en total miss.

Tack för en mycket intressant artikel Rita. Det var mycket spännande att få ta del av och framför allt lärorikt!

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Upp till toppen
Annons: