Annons:
Etikettnötkreatur
Läst 5658 ggr
Rita-S
4/8/11, 1:56 PM

Norge igen fri för sjukdomen blåtunga

I 2008 inleddes ett övervakningsarbete i Norge för att övervaka denna sjukdom. I 2009 påvisades sjukdomen vid 4 bestånd på Sørlandet i Norge. Nu i 2011 kan man igen anse Norge fri för blåtunga.

Lantbruksminister Lars Peder Brekk tycker det är glädjande att informera om att man åter igen kan anse Norge fri för sjukdomen blåtunga efter att man påvisade sjukdomen hos 4 bestånd på Sørlandet. 

Sjukdomen påvisades efter att man inledde ett övervakningsarbete sommaren 2008. Övervakningsarbetet innebar bland annat att man tog prover av tankmölk från mjölkgårdar och blodprov från köttgårdar i hela Sør-Norge. Sjukdomen påvisades vid 4 gårdar i Aust och Vest-Agder februari och mars 2009. Referenslaboratoriet för Bluetounge (i Pirbright, Storbritannien) kunde konstatera att smittkällan nog var svidknott som drogs med vinden från Danmark, och att smittan fann spred mellan Augusti och Oktober 2008. 

Det har kostat stora pengar med provtagningar och övervakning av sjukdomen, men ändå har man sparat mycket pengar vid att låta bli vaccinera mot sjukdomen. Övervakningsprogrammet blev ansett att ersätta ett vaccinationsprogram, och har så långt sparat Norska staten ungefär 60 miljoner per år varje år sedan man inledde arbetet, samt att man på ett tidlig skede upptäckte sjukdomen och kunde förhindra smitta vidare. Utbrottet blev begränsat till dessa fyra bestånden. Som en del av arbetet till detta programmet ingick det stränga regler för flyttningar av djur både innanför och ut från säkerhetsområden. 

Under 2011 kommer övervakningsprogrammet att fortgå, dock i något mindre utsträckning än det har varit dessa år där man konstaterat sjukdom vid någon bestånd.

Bilden är lånat från Wikipedia Commons.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Annons:
[TheoA]
4/17/11, 8:35 PM
#1

Sverige är faktist också fritt från blåtunga, riktigt bra :)

[Emma-Rhino]
4/20/11, 6:30 PM
#2

skönt att veta =) hoppas det håller sig!

medde
4/20/11, 7:46 PM
#3

Hoppas det stannar: Borta.

Mycket intressant läsning. Framför allt viktig info även om det inte finns här-

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Rita-S
4/20/11, 8:13 PM
#4

Jo vi får hålla tummar!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

medde
4/21/11, 10:16 AM
#5

#4 Absolut, ingen tvekan om det.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Upp till toppen
Annons: